Formiddag 17-3-2016

Præstegårdsformiddagens Torsdag d. 17.3.2016


Der var dækket op i den hyggelige nyindrettede sognegård, og omkring 30 var mødt op for at høre Ludmila Spektors foredrag om sin bog "Emigrant på livstid" - Levende, inspirerende og medrivende fortalte hun om sin opvækst som jøde i Ukraine, som var en splittet oplevelse mellem familiens trygge og kærlige ramme - og på den anden side et kommunistisk og paranoidt samfund i Sovjetunionens mest antisemitiske republik. Jøder blev udsat for ekstrem forskelsbehandling med mobning og foragt, og begrænsning for uddannelse, arbejde og indflydelse.

I 1978 flygtede Ludmila Spektors med sin mand og lille datter fra Ukraine. Først til Wien, og året efter til Danmark, hvor hun som violinist har spillet i DR Symfoni-Orkestret siden 1981.

En meget læseværdig bog, som også beskriver familiens fortid med massakren på Kievs jøder. Om hendes møde med Vesten fortæller hun gribende og vittigt om det nye liv som indvandrer i Danmark.

Først efter at Ludmila fik børnebørn, er hun begyndt at tale og skrive om "gamle dage", og bogen slutter med ordene til dem:" Vi emigrerede, fordi jøder blev undertrykt i Sovjet. Vi kom til Danmark, jeres mor og far mødte hinanden, og I blev født. I er en del af den jødiske historie".

En meget vigtig og bevægende bog.