Sefardiske jøder ved Anni Greve

Foredraget  10. november kl.9:30 i sognegården om de Sefardiske jøder af Anni Greve.

Havnebyen og dens fremmede – Sefarderne i 1700 tallets København

v/ lektor Anni Greve.


En kort omtale:

Fredag d. 9.11.17  kl. 9.30 inviterede menighedsrådet som vanligt på  morgenkaffe-bord i Sognegården inden foredraget.

De mange fremmødte fik en spændende historisk fortælling om københavns havns betydning tidlige og nu – hvor den p.t. er i rivende udvikling både kulturelt og demografisk. Den åbner sig mod den store verden.

I 1700-tallet blev mange Sefardiske (betyder: fra Spanien) jøder udvist fra Spanien, hvorfra man fordrev religiøse minoriteter.  Mange tog til Italien hvorfra de spredtes over hele Europa – og pga. deres forretningstalent og sociale engagement fik de en vigtig rolle i forhold til Europas handelsforbindelser i Østen. Disse jøders evner for at skabe rigdomme ved financiering og långivning mente mange var ”urent”, men de fik anvist funktionen pga. disse anlæg. I dag er dette virke jo overtaget af bankerne og kreditforeningerne.

”I dag ses København som en storby, der ihærdigt forsøger at genvinde sin position som en globaliseringens portal med udviklingen af byens nye grænseflader mod vandet, og som samtidig er en overdimensioneret hovedstad i et land, hvis befolkning opfatter sig selv og sin kultur som værende under pres fra verdenssamfundet.”